PAUSE HERE

Khamis, 28 Mei 2020

Selamat Hari Raya CovEID



Assalamualaikum

Apa khabar kepada semua pembaca blogger aku.

Semua sihat? Puasa 30 hari, berjaya ke? Kalau berjaya dan saya sihat, saya ucapkan tahniah kepada anda semua.

So, hari apa yang kita nak bincangkan bersama? Aku rasa kalau korang tengok tajuk jer, korang dah tahu kita nak berbual pasal apa. So, hari ini aku nak berbual dengan korang tentang raya bersama Corona virus.

First, biar aku cerita tentang raya aku terlebih dahulu. Tiga hari sebelum raya, aku dikhabarkan dengan berita buruk tentang kesihatan pak cik aku. Pak cik aku disahkan mempunyai masalah organ dan terpaksa ditahan di wad kecemasan tahap merah. Bila kita dah sebut pasal tahap merah, maknanya tahap berbahaya. Pak cik aku dia punya bahaya siap kena pakai mesin pernafasan sebab dia susah nak bernafas. Pak cik aku ni, dari muda memang dah lumpuh dan tak boleh berjalan. Jadi kesian. Kami sekeluarga nak datang melawat pun tak boleh. 

Jadi, kami sekeluarga terus beraya dan pulang ke kampung sebelah ibu aku. Kami tak beraya sebelah ayah aku, sebab pak cik aku sakit dan tak boleh datang melawat. Untuk maklumat korang, kampung kedua-dua ibu dan ayah aku dekat perak. So, aku boleh balik, sebab dalam negeri.

Stop cerita pasal benda sedih dan serius. Sekarang, mari kita cerita pengalaman beraya aku di kampung ibu aku. Bagi aku macam tak ada beza hari raya covid dengan hari raya biasa. Sebab apa? Sebab kebanyakkkan saudara mara aku semua duduk Perak. Sampai ada yang saudara mara aku duduk sebelah-sebelah. So, raya covid ni still meriah. Aku rasa gambar aku tu cukup menceritakan kemeriahan hari raya aku.

So, cukuplah cerita pasal raya aku. Mesti korang bosan kan. So apa kata aku dengar cerita raya korang. Meh-meh, cerita.

Sayonara,
Sekian.

Rabu, 13 Mei 2020

Sebelum Raya, Group WhatsApp Untuk Blogger



Assalamualaikum kepada semua pembaca blog aku.

Apa khabar semua? Sihat? Aku? Alhamdulillah aku sihat seperti biasa.

Sebenarnya aku tak ada apa sangat nak cakap hari ini. Just nak pastikan blog aku ini sentiasa terupdate. So, mari kita berborak kosong. First, macam mana dengan puasa korang. Korang semua puasa penuh tak? Ke ada ponteng beberapa hari? Kalau puasa penuh, alhamdulillah. Tarawih pula macam mana, cukup 8 rakaat ke? Ke korang lebih? Banyak tanya pula aku ni.

Btw, kita semua dikhabarkan bahawa aktiviti pulang di hari raya tidak dibenarkan bagi yang merentas negeri. Perdana Menteri kita juga ada cakap yang merentas daerah dibenarkan. Tapi yang kampungnya dalam negeri, jangan happy sangat. Masa depan itu boleh berubah bila-bila masa dan kita tak tahu macam mana masa depan kita. Hope, memang boleh baliklah siapa yang dalam negeri. So, aku nak ucapkan selamat pulang ke kampung bagi yang di dalam negeri. Yang kampungnya di luar negeri, jangan lah bersedih, raya masih kena on tau.

Cakap pasal raya. Korang dah beli baju raya ke? Ke korang pakai yang tahun lepas punya? Kalau korang beli baru, korang beli online or pergi kedai? Eh! Aku banyak tanya lagi. Maafkan aku. Tak kisahlah baju raya baru or tidak. Bersama family or tidak, asalkan kita boleh beraya sebab raya ini ialah hari kemenangan dan digalakkan kita untuk gembira. So, semua kena gembira okey. Jangan jadi sedih kerana covid-19 ni.

So, dipenhujung kata, aku ada buat grup wassap untuk blogger-blogger. So, kita semua boleh kenal dekat situ. Asyik berchatting dekat ruang komen and shoutbox je. Apa kita berkenalan dengan lebih rapat dekat group WhatsApp tu. So, kalau korang nak join, korang hanya perlu scroll ke bawah, dan korang akan jumpa kod QR. Just scan and nanti korang akan direct ke group tu. Kalau ada masalah dekat kod QR tu, boleh bagitahu aku dekat komen sini or dekat shoutbox aku.

Okey itu sajalah. Bubye.
Sekian.

Rabu, 29 April 2020

Salam Ramadhan, Kawan Uni Atau Sekolah


Assalamualaikum, seperti biasa aku akan bertanyakan khabar korang.

Dan seperti biasa aku akan memberitahu khabar aku. Dan khabar aku baik. Hanya aku ada selsema dan jangan risau aku negatif corona. Aku just bersin sebab aku bela kucing.

Sebelum apa-apa, aku nak mengucapkan selamat menyambut bulan puasa kepada semua umat Islam. Aku tahu bulan Ramadan kali ini berbeza dari yang sebelum-sebelum. Ramadan kali ini kita tiada bazaar, tak boleh main bunga api dekat luar, tak boleh berbuka di rumah saudara-mara mahupun dikampung. Tapi tak apa, Ramadhan harus diteruskan sama seperti PKP. Jadi, apa pengalaman korang di Ramadhan PKP. Korang boleh ceritakan di ruang komen, dan aku suka untuk membacanya.


Dua gambar di atas ialah kawan-kawan aku di zaman Universiti. Series aku rindu mereka semua sebab dah hampir sebulan tak jumpa. Tapi sebenarnya time PKP ni, aku dengan diorang setiap hari Voice Call ramai-ramai. So, rasa macam diorang sentiasa ada dekat dengan aku. Aku typing blog ni sekarang pun tengah on call ramai-ramai. Geng-geng aku ni ada nama tau, kitorang dipanggil sebagai Gengila. Siap ada Instagram lagi @gengilaofficial. 

Nak jadikan cerita hari ini, hari itu aku voice call dengan gengila-gengila yang lain. Waktu tu dalam pukul 3 pagi dan 2 pagi macam tu sampai Subuh. Kiranya sehari itu, kitorang tak tidur langsung. Waktu tu bukan bulan ramadan tapi nak hampir. Nak tahu apa yang aku borakkan? 

Okey, kitorang borak pasal siapa lagi better, kawan sekolah or kawan zaman universiti. Macam-macam kami bahaskan. Dan hampir semua kawan universiti bersetuju bahawa kawan zaman universiti more better dan kawan zaman sekolah. Aku pun setuju. Nak tahu kenapa kami setuju. 

First, kawan uni hidup bersama dengan kita jauh-jauh dari parents. Kira kita nak berbahu pun dengan bahu kawan. Nak cerita masalah pun dekat diorang.

Kedua, bila kita masuk uni, kita jumpa kelompok kita. Tak faham? Macam zaman sekolah, kita dikelaskan ikut kebodohan dan kepandaian kita. Di universiti kita dikelaskan ikut course yang kita pilih. So, kawan uni lebih serasi dengan kita.

Terakhir, kawan universiti kita tak tukar-tukar. Kalau kita empat semester, empat semester lah dengan kawan universiti. Kalau time sekolah, kita asyik tukar-tukar kelas dan jumpa orang baru, dan kena cari kawan balik.

Korang setuju tak dengan aku? Kalau tak setuju, komen kenapa. Kalau setuju, pun komen juga.


Ini gambar aku bersama dengan kawan sekolah. Pada mulanya, masa aku form 4 aku rasa aku dah jumpa kawan sebenar. Sebab form 4 and form 5 satu kelas kan. Tapi nampak macam tak. Sebab tengok lah lepas zaman universiti, masing-masing senyap. Ajak lepak pun tak. Tiba-tiba update status tengah lepak, rupanya tak nak aku join (MYBE). Tapi aku tak kisah pun.

Aku tak cakap pun kawan sekolah jahat. Diorang baik. Diorang tak pernah pun pukul aku, buli aku. Just, adalah beberapa perkara yang buat aku sakit hati dan aku tak nak lah cerita. Kot, kawan sekolah aku usha pula blog ni. 

Kawan aku ada cakap, kalau kau lepak dengan kawan sekolah pun, masing-masing cerita zaman universiti and kawan universiti diorang. Dan nampaknya betul.

Kakak aku pun ada cerita, kawan sekolah ni, habis sekolah hilang lah. Kawan universiti lain. Aku mula-mula tak faham apa yang lain. Sekarang baru aku faham. Begitu rupanya.

Korang nak story pendapat korang, silakan. Aku sedia membaca dan respon.

Jumpa lagi.
Sekian.

Jumaat, 10 April 2020

Bermulalah Kelas Online


Assalamualaikum dan apa khabar kepada semua pembaca blog aku.

Alhamdulilllah, aku disini sihat belaka. Cuma, dua tiga hari ni aku asyik bersin-bersin. Tapi sekarang aku dah okey.

Baru sahaja semalam kita dikhabarkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan lagi dua minggu iaitu pada 28 April. Seperti yang Perdana Menteri kita cakap, agak bahaya untuk menghentikan PKP terlalu awal kerana negara-negara lain yang lakukan seperti itu, jumlah pengidap covid-19 bertambah semula. Jadi, aku rasa tindakan kerajaan untuk melanjutkan PKP adalah betul.

Disebabkan PKP dilanjutkan, percutian pelajar-pelajar sekolah pun bertambah. Pembelajaran budak sekolah semua bergantung pada ibu bapa dan pelajar sendiri samada mahu belajar di rumah atau tidak perlu belajar dan enjoy saja dengan cuti.

Malah, student universiti atau UiTM terpaksa meneruskan pembelajaran diorang secara online. Banyak student yang merungut pasal benda.


Gambar diatas cukup mengatakan bahawa pelajar-pelajar sudah majoriti mahu extend tetapi gambar dibawah menunjukkan pelajar-pelajar UiTM sangat jujur walaupun tidak mahu kelas online.


Gambar di atas, menunjukkan pelajar-pelajar UiTM bersikap jujur bahawa mereka boleh sahaja ambil kelas online tetapi mereka hanya tidak mahu mengambil kelas online.

Pendapat aku pasal kelas online? Bagi aku kelas online ni kebaikan dia, kita boleh habis belajar awal dan tak perlu tangguh semester. Tapi kalau dari segi keburukan dia, akan selalu berlaku miss communication. Biasalah online. Kalau depan-depan selalu dapat information salah, apatah lagi online. Tapi, apa-apapun, aku tak ada masalah dengan kelas online.

Golongan mana yang ada masalah kelas online ni. Golongan susah tak mampu beli internet? Tidak! Sebab UiTM dah bantu beri RM30 setiap bulan untuk internet. Jadi siapa? Meh aku cerita.

Pertama, golongan pemalas. Golongan ini suka menggunakan masa yang ada untuk enjoy dan tidak berbuat apa-apa. Suka duduk rumah, tidur, makan, tidur, makan, tidur, dan kemudian gemuk.

Golongan kedua pula ialah golongan belum cuba, dah give up. Golongan ini ialah golongan yang kata mereka akan fail dan tidak akan dapat dekan jika buat kelas online. Sedangkan secara hakiki, class face to face pun tak dapat dekan.

Golongan ketiga ialah golongan yang ada internet tapi tak dapat line. Golongan ini selalunya duduk di kawasan perkampungan atau pendalaman. Berilah bantuan duit seperti mana pun, kalau internet ada, line tak ada, tak guna juga.

Golongan keempat, golongan yang sangat susah. Kalau sebelum ni boleh pinjam laptop lab or kawan. Sekarang dia tak boleh pinjam sesiapa pun.

Inilah golongan yang tidak mahu kelas online dan tidak mampu survice ketika kelas online berlangsung. Aku tegaskan balik, aku OK jer kelas online.

Akhir kata, mari kita doakan kelas online berjalan dengan baik dan wabak covid-19 berkurang dan pupus.

Sekian.

Selasa, 17 Mac 2020

Cuti Yang Tak Disukai


Assalamualaikum kepada semua pembaca blog aku.

Adakah semua sihat belaka atau ada yang sakit-sakit? Aku dekat sini masih sihat belaka. Harap berterusan, InshaAllah.

Baru-baru ini, dunia dikejutkan dengan Novel Coronavirus yang semakin berleluasa dia punya perebakan. Jadi aku berharap semua orang jaga kesihatan. Sentiasa cuci muka dan tangan. Jangan lupa juga untuk pakai mask mulut. Covid 19 ni bukan hal main-main.

Tapi bukan itu saja yang aku nak cerita. Aku nak ceritakan apa yang terjadi pada semester 3 aku ni. Kita mula dengan MUET. Alhamdulillah, MUET berjalan dengan lancar walaupun aku dapat Perlis. Shah Alam ke Perlis amatlah jauh. Dan bersyukur juga sebab aku dapat tajuk yang senang. Tajuk apa? Tajuk dia " Nyatakan sebab manusia bahagia" dan sebabnya atau empat pointnya ialah "Duit, kesihatan, kebebasan, kawan". Senang kan. So harap grad MUET pun tinggi lah.

Kita berbalik kepada isu Covid 19. Disebabkan masalah virus ni, kami sebagai student UiTM diperintahkan untuk pulang pada tarikh hari ini 17.3.2020. Bila diumumkan sebegitu rupa, macam-macam juga yang aku fikirkan. Macam mana dengan final year project aku. Macam mana pulak dengan intern aku. Adakah bakal diextend. Aku malas nak extend-extend sebab nanti habis diploma lambat. Aku dah bajet-bajet dah bila aku nak kahwin. HAHAHAHAHA. Dikhabarkan kitorang akan bercuti sampai hujung bulan tiga. Kira lama lah kan.

Untuk maklumat korang juga, aku just habis MUET Speaking je. Yang lain belum habis. Dan MUET yang lain ditundakan pada bulan 5. Bapak lama wei. Aku bab tangguh-tangguh ni memang aku tak suka. Kecuali tangguh assignment. HAHAHAHAHA. Gurau jer. Tapi aku memang tak suka tangguh-tangguh.

Apa-apa pun, sebelum aku tamatkan penulisan ini aku nak kita sama-sama berdoa untuk diri kita dan orang lain agar sentiasa diberikan kesihatan yang baik, Aamiin.

Sekian

Selasa, 11 Februari 2020

UiTM, Result Sem 3 Dan Ujian Muet Menantiku


Assalamualaikum, semua.

Sihat ke semua?

Kalau sihat, Alhamdulillah. Sebelum aku start cerita apa aku nak ceritakan hari ini, aku nak bagitahu bahawanya aku telah memilih blogger untuk tersenarai dalam bloglist 2019 aku. So, korang boleh scroll ke bawah untuk melihat siapa yang berjaya tersenarai tu.

So, hari ini aku nak cakap tentang UiTM dan ujian Muet seperti yang tertulis pada title post ni. Hahahahaha. Aku sebenarnya ada berdebar sikit untuk sem 4 yang bakal menyusul tak lama lagi ni. Bukan apa, itu merupakan sem terakhir dan bakal dapat final project. So, sebagai pelajar animasi, final project kitorang bukan simple-simple, tapi susah gila. Kira kena buat animasi, dan ia adalah group assignment. 

Macam aku pernah cakap sebelum ni, group assignment tu, susah bila ada team yang tak beri kerjasama. kalau team beri kerjasama, assignment dengan mudah akan selesai. So, aku berharap sangat lah group aku semua beri kerjasama untuk final project kali ni. Final project ni penting, untuk intern nanti. Dari final project nilah, syarikat-syarikat animasi nak tengok kelayakan kitorang.

Disebabkan merupakan semester terakhir, aku rasa agak sedih juga. Aku tak boleh bayangkan nak tinggalkan kawan-kawan, senior, junior, lecturer dan semua. Ye lah, hampir 2 tahun kitorang hidup dekat UiTM tu. Rasa macam tak nak masuk je sem 4, rela repeat sem 3. Hahahahaha. Gurau jer. Aku harap sem 4 nanti akan beri perpisahan yang baik lah, Aamiin.

Sekarang kita cakap pasal Muet pulak. Sumpah aku cakap, aku takut nak ambil Muet. Aku bakal ambil Muet, awal bulan tiga ni. Dan aku still tak ready lagi. Kenapa aku tak ready? Aku tak ready sebab aku takut. Aku takut sebab aku tak pandai sangat nak speaking-speaking ni. Kalau buat essay tu bolehlah. Kalau speaking-speaking ni, aku angkat tangan siap-siap. HAHAHAHA. Nerves tho. Dah lah ambil Muet dengan orang tak kenal, tempat orang pulak tu. Aku just berharap semua berjalan lancar.

Haaaa, lagi satu. Result sem 3 aku bakal keluar hujung minggu ni, hari Jumaat. Aku tak letak harapan sangat untuk dapat dekan tu even aku dekan sem lepas. Sebab semester 3 ni, aku banyak dapat group yang tak okey. So, aku tak tahu lah result sem 3 aku macam mana. Kalau dekan syukur sangat-sangat, kalau lulus jer, bersyukur jangat, kalau repeat innalillah lah jawabnya.

Apa-apa pun aku nak minta jasa baik korang doakan aku berjaya dalam menduduki ujian Muet dan mendapat result yang terbaik untuk sem 3 berdasarkan usahakan. Bye.

Sekian.

Rabu, 15 Januari 2020

Pencarian Bloglist Amirul Rahman 2020


Assalamualaikum.

Aku tengah cuti semester ni. So, aku bercadang nak satu contest bloglist. Aku baru perasan aku tak ada bloglist aku sendiri. Aku just ada bloglist favorite aku jer.

Aku tahu aku bukan blogger yang popular. So, mybe tak dapat sambutan pun. Tapi tak salah mencubakan. So, jumlah cuba.

Aku takkan pilih ikut suka hati jer siapa yang senarai dalam bloglist aku. Dan bloglist aku akan berubah setiap tahun. So korang yang kena yakinkan aku untuk kenapa aku senaraikan korang dalam bloglist aku.

So macam mana nak join? Ikut jer step dekat bawah ni tau. Tapi sebelum ikut, wajib follow aku. Tak follow, aku rotan sorang-sorang.

Langkah 1 : Nama Blog.
Langkah 2 : Link blog.
Langkah 3 : Berapa tahun/bulan berblogging.
Langkah 4 : Berapa kerap korang berblogging.
Langkah 5 : Kenapa nak tersenarai dalam bloglist aku.

Okey itu sahaja step dia, mudahkan. Sila ikut step tu dekat ruang komen tau. Pencarian bloglist Amirul Rahman 2019, akan berakhir hujung bulan satu ni. Goodluck.

Aku hanya cari enam orang sahaja.

Sekian.